Inget att tala om

Inget att tala om

Vad är en sång?

MusikenSkapad av Carita 2013-03-28 01:04

Det här är ingen recension. Bara en reflektion.

Igår var jag på en konsert. På Atalante i Göteborg. Den kallades The New Songs och hade ett lockande koncept: att nyskapa sångformen.

"Idéen med bandet och musiken är att försöka skapa en förnyad version av den traditionstyngda sångformen genom att dekonstruera, fragmentisera, ifrågasätta och placera sången och rösten i en ny musikalisk kontext. Målet är att lyssnaren ändå kan skönja en sång i musiken, men en sång i ny och modern skepnad."

Spännande idé, inte sant?

Kvartetten framförde sin musik på olika preparerade akustiska instrument och sång. Eller röst, kanske man ska kalla det.

Att musikerna var mycket kvalificerade rådde det ingen tvekan om. Helt klart proffs, väl samspelta. Jag tyckte mycket var riktigt bra. Särskilt den tonsatta Ingmar Bergman-intervjun. Och ett visst gnissel-skrikljud som det preparerade pianot och rösten åstadkom med gemensamma krafter. Det var coolt.

Men inget i konserten var direkt nydanande. Man har hört det förr, om jag säger så. Atonalt, fragmentariskt, stundtals vackert, stundtals fult. Instrument som ibland lät som sig själva men oftast som något annat. En röst som användes till både (traditionella) sångljud, instrumentala ljud och andra ljud. Ibland närmade sig röstanvändningen Lars Gunnar Bodins text-ljud-kompositioner. Men text reciterades rakt av ganska ofta också.

Och här kommer väl mina problem med konsertens uttalade ambition. Jag satt gång på gång och undrade om det skulle vara möjligt att komma ihåg en hel sådan här "sång" och gå och nynna på den själv. Är inte det ett rimligt krav att ställa på en sång, att man ska kunna göra det?

För vad är en sång? Enligt Nordstedts svenska ordbok är det kort och gott ett "stycke avsett att sjungas".

Sohlmans musiklexikon är mer ambitiös. Där beskrivs den som "en tonsatt text som är en självständig vokal komposition med eller utan ackompanjemang".

Här tycker jag att musikernas och konsertens ambition föll. De i konserten framförda sångerna uppfyllde inte definitionen av sångformen enligt ovan citerade källor. Inget av det jag hörde skulle kunna kallas för "en självständig vokal komposition". I så fall spelade även instrumenten vokala roller. Kan det ha varit så?

Eller har den här gruppen formulerat sig otydligt i sin presentationstext? Var ambitionen kanske snarare att presentera en ny definition av vad en sång är? Inte att, som jag trodde, visa på en ny sorts sång som kvalificerar in i den definierade sångformen?

Jag upplevde i alla fall musiken som ett slags ljudpoesi. Och det var helt okej. Ganska bra kompositioner som framfördes med hög kvalitet av säkra musiker. Men inget var spektakulärt.

Det mest intressanta med konserten var faktiskt programförklaringen. Paketeringen. Och den är till för att locka publik. Förmodligen har presentationen använts i olika ansökningar om stöd till projektet också.

Den funkade på mig. Jag betalade gladeligen hela 180 kronor för att få höra den nya sångformen.

  • Kommentarer(0)//ingetatt.talaom.se/#post72